pens-mont-blanc
Fyldepenne & Mont Blanc
Hvis du ser dig omkring i din omgangskreds, møder du det ene ny og smarte tekniske vidunder efter det andet. En ny mobiltelefon der har farvedisplay – palmen der kan mailes fra eller den nyeste fladskærm. Men en ting er helt sikkert -det er bare et spørgsmål om kort tid før det er erstattet af en endnu smartere model, og du vil ikke længere skille dig ud fra dine kolleger eller venner.
Verden bliver hurtigere og mere junkagtig for hver eneste nye smarte dims der kommer – dermed ikke sagt at man ikke skal følge med den nye teknik – men måske var det lidt sjovt at skille sig lidt ud fra mængden ved at have noget de andre ikke har! Og det kunne være en lækker fyldepen der gjorde dig anderledes!
Mennesker har skrevet i tusindvis af år, malet på vægge, ridset i sten og endelig brugt blæk og en fjer til at skrive deres tanker ned på papir. Pennen er en af de mest brugbare opfindelser der nogensinde er gjort – det er en milepæl i historien, da den begyndte med opfindelsen at skrive.
Idéen bag fyldepennen er egentlig ganske enkel – at holde blækken inden i pennen i stedet for at skulle dyppe i blækken hele tiden. Den første gang man er stødt på en tekst omhandlende en fyldepen går helt tilbage til en arabisk tekst fra år 969.
En af de første fyldepenne der nogensinde blev rigtig produceret var den franske Bion model tilbage i 1702. Problemet med at opfinde en god fyldepen viste sig dog at være at få reservoiret til at holde på blækken og ikke dryppe. Scheffer hed manden der fandt ud af at lave en model der ikke lækkede blæk første gang. Siden da har man lavet utallige opfindelser fra John Parkers genopfyllelige pen i 1832 til Lewis Watermans pen fra 1884 der var den første “sikre” pen. En sikker pen betød dengang en pen der ikke ville svine dine hænder og skjorte til!
De gyldne år med fyldepennen blev markeret ved introduktionen af den første kuglepen, opfundet af Lazlo Biro i 1945. Her havde man opfundet en pen der var ren, billig, let at bruge og som ikke konstant skulle genopfyldes. Denne nye opfindelse var et meget populært alternativ men følelsen og klassen det er at skrive med en fyldepen blev bevaret. Fyldepennen begyndte langsomt at blive en luksusvare, som samlere og velhavere begyndte at vise interesse for.
Denne popularitet er ikke svær at forstå hvis man har skrevet med en lækker fyldepen – de lækre materialer og unikke stil gør disse penne til et statussymbol. Når du har besluttet dig for at udskifte din kuglepen med en fyldepen, vil du opdage at der findes et utal af forskellige mærker, farver og materialer. Det første sted du bør besøge er en penneforretning, som bla. kan findes på Strøget i København. Det er min klare holdning at du dog ikke bør skifte over til en fyldepen med mindre du vil investere mellem 1.000 – 2.000 i en pen. Mere om dette senere.
At finde den rette fyldepen er et spørgsmål om følelse og hvordan du godt kan lidt at en pen ligger i hånden. Er du ikke helt sikker på hvilken stil du godt kan lide, vil det hjælpe dig at prøve forskellige i hånden, da fyldepenne fås meget tykke såvel som feminint tynde. Selv kan jeg godt lide en mellemstørrelse – den må ikke være for spinkel så den ligner en pen du hår lånt af din kæreste, og bliver den for tyk kan den godt blive for anstrengende at skrive meget med – men det kommer igen an på hvordan din hånd er bygget. De tykke penne kan dog virke mere blærede og unikke – dem ser man ikke mange rende rundt med!
Men det er ikke bare pennens skaft der varierer i tykkelse. Der er også forkskellige tykkelser i pennens skrivehoved, der kan variere fra meget fin til fede kalligrafi lignende tykkelser. Vælg igen en fin mellemtykkelse til den første fyldepen, da kalligrafipennen er svær at få en flot resultat med når man ikke er meget øvet.
En anden ting man skal se på er måden pennen fyldes op på. Nogle fyldes op med plastik patroner, mens andre laves med opfyldning fra et blækhus. I min verden er der ingen tvivl – det eneste rigtige er selv at fylde pennen op – det er det rigtige. At sætte en plastikpatron i pennen giver ikke samme æstetiske oplevelse og personlige forhold til sin pen. Når man selv fylder sin pen op med blæk foregår det på følgende måde: Blækket køber man separat i et lille blækhus (en glasdåse fyldt med blæk) hvor man så dypper pennens hoved ned og skruer på den øverste del af pennen eller pumper på en lille pumpe, alt efter hvilken pen det er. Når pennen løber tør gentager du dette. En af fordelene ved dette system er blandt andet at skulle du ikke bruge pennen en uges tid og hovedet tørrer let ind, kan du blot skrue lidt blæk ud, og den vil fortsætte upåklageligt.
Det eneste problem der er ved penne man selv fylder blæk på er, at det kan være problematisk at rejse med dem – en fyldepen bør tømmes for blæk hvis du skal have den med ombord på et fly, da presset kan få selv de fineste penne til at lække.
Kvalitetsblæk er et must; Mont Blanc, Parker eller Pelikan. Hvilket som helst af disse berømte mærker vil gøre din pen ære, men personligt foretrækker jeg at der står Mont Blanc på blækhuset – så det passer til pennen! Det er altid en god idé at rense pennen engang imellem ved at fylde den med vand et par gange, Perrier hvis du mener pennen skal have det bedste, men ellers kan også almindelig postevand bruges
Når det kommer til blækken er det endnu engang tid til at tage en beslutning. Hvilken farve blæk passer til din personlighed? Glem alle de popsmarte farver der fås, som rød, grøn og gul. Benyt dig af en farve der er klassisk og prøv dig frem. Personligt er jeg glad for både blå og brun blæk, men benytter da også sort engang imellem. Prøv dig frem og find ud af hvilken farve der passer til dit temperament.
For den “almindelige” samler er Mont Blanc et mærke man hverken kan eller vil komme uden om. Mont Blanc firmaet blev etableret i Hamburg, Tyskland i 1908. Selv om man ud fra navnet skulle tro virksomheden lå ved de franske alper, er produktet altså tysk. Pennen Meisterstück blev lanceret i 1924 og fra 1930 blev pennene graveret med det traditionelle tal 4810, der står for højden af Mont Blanc.
Udover Mont Blanc er kendte navne Scheffer, Waterman og Parker, der alle laver lækre penne – men det er nu ikke det samme! Luksus penne laves af bla. Cartier, Dunhill, Dupont og Louis Vuitton – men efter min mening svarer det til ure fra Hugo Boss – produktet er skabt på grund af navnet – hvor jeg mener navnet bør skabes på grund af produktet!
Tilbage til priserne – Du slipper ikke for mindre end en tusse, men vil du have en lækker Meisterstück kan prisen sagtens være 3-4.000 kr. Er penge ikke spørgsmålet, kan du forkæle dig selv med en Special Edition Pen. Alle producenterne laver en kollektion med et specielt tema. Mont Blanc har således lavet temaer som Alexander den store, Mozart og Dostoyevsky – disse penne får du normalt lov til at betaler mere end 10000 kr. for, men det er prisen for at skille sig ud fra mængden!
Når verden flytter sig fra os så hurtigt, mener jeg det er vigtigt at holde fast i nogle gamle værdier, og vise at man ikke er en del af mængden ved at gå tilbage i tiden. Så nu vil jeg lade mine hænder og øjne flytte fra min supertynde sølvgrå fladskærm til min Meisterstück som jeg købte i Spanien for 3 år siden, og som kommer til at følge mig resten af mit liv.
Jeg håber du får samme glæde af at skrive med et lækkert redskab som jeg har. Skriv et brev i hånden til en du holder af – det vil sikkert overraske og glæde!